De wintermaanden staan voor de deur en de temperaturen liggen al rond het vriespunt. Mooi tijd dus om je vrije uurtjes binnen te besteden in plaats van buiten. Hoe je dat gaat doen? Door een moddervette game in je console of pc te stoppen natuurlijk. Eind 2014 zijn er weer een aantal brute games uitgebracht en GuyTalk zou GuyTalk niet zijn als we onze ervaringen niet met je zouden delen. Dit zijn de 3 vetste games van eind 2014. Dus: trek je sloffen en ochtendjas maar uit de kast en gamen maar!
Grand Theft Auto 5
Iedere gamer heeft het zich vorig jaar afgevraagd: Waarom kwam Grand Theft Auto 5 in vredesnaam alleen uit voor de PS3 en Xbox 360, terwijl niet veel later de next-gen consoles op de markt verschenen? Niemand zal het te weten komen, maar het is een vraag waar we gelukkig niet meer over na hoeven te denken. Dit najaar verscheen misschien wel het beste spel ooit namelijk wél op de PS4 en Xbox One. Dik een jaar later, maar nog perfect op tijd om als kerstcadeau onder de boom te liggen.
Een opgepoetste versie, is dat dan wat de nieuwste GTA-release is? Niet helemaal. Terwijl het spel er inderdaad veel gedetailleerder en vetter uitziet dan zijn voorganger, hebben de dames en heren bij Rockstar meer gedaan dan alleen wat aan de graphics gesleuteld. Zo zijn er nieuwe features en veel toegevoegde gimmicks speciaal voor de next-gen consoles.
De meest opvallende feature is waarschijnlijk wel de nieuwe first-person modus, waarmee je het spel kunt spelen alsof je in een Call Of Duty spel zit. Nee, niet alles speelt even lekker vanuit de ogen van Michael, Franklin en Trevor, maar het is wel heel cool als je door de straten van Los Santos rijdt en je je personages the middle finger ziet geven aan voorbijgangers die iets te veel in de weg staan. Opvallend is ook hoeveel aandacht Rockstar heeft geschonken aan detail: wanneer je een zonnebril draagt, beïnvloed dit ook je POV-view als een soort Instagram-filter.
Ja, het POV-element is stoer en zorgt voor veel uurtjes extra game-plezier, maar waar je deze upgraded GTA:V eigenlijk echt voor koopt, blijft toch wel de graphics. Het spel was al om van te smullen en wat ons betreft is het misschien wel de beste game van dit moment, en als die dan ook nog eens wordt geoptimaliseerd op gebied van GFX, dan kan er eigenlijk weinig meer fout.
Ons oordeel: Is die nog niet duidelijk? Grand Theft Auto V is een must-have als je het spel nog niet gespeeld hebt op de oudere consoles. En ja, eigenlijk is hij dat nog steeds als je hem wél al hebt gespeeld op de oudere consoles. Een meesterlijke game waar we al heel wat plezierige uren in hebben zitten.
Middle Earth: Shadow of Mordor
Bij GuyTalk op de redactie zijn de meningen verdeeld over de verhalen van J.R.R. Tolkien. Terwijl de Hobbit-films mij persoonlijk gestolen mogen worden, vond ik de Lord of the Rings films moddervet. Over de games die tot nu toe zijn uitgebracht onder de franchise ben ik daarentegen níet bepaald te spreken. Tot Middle Earth: Shadow of Mordor bij mij op de deurmat viel dan.
In de game volg je het verhaal van Talion, een wachter van de Black Gate die samen met zijn familie en vrienden op brute wijze werd vermoord door de rechterhand van Sauron. Wanneer Talion na zijn dood een tweede kans krijgt en zijn lichaam wordt overgenomen door een mysterieuze Wraith, wordt hij nagenoeg onsterfelijk en ontvangt hij dodelijk krachten. Als een soort half-geest, half-mens gaat hij op brute wijze de strijd aan met legers orcs en hun leiders.
Al snel na het inserten van de disc in mijn PS4 zit ik te genieten van de prachtige graphics en de fijne controls van het spel. Het vechten tot enorm veel denken aan de recente Batman-games (en eerlijk is eerlijk, dat zit verdomd goed in elkaar) en het klim- en klauterwerk doet veel denken aan dat van Assassin’s Creed. Ongelooflijk vet is het om in een soort Metal Gear Solid-achtige manier stealhty achter een orc te sluipen en deze op no-nonsense manier af te slachten.
Iets wat ook heerlijk in elkaar zit, is het Nemesis-systeem. Simpel uitgelegd is dit een soort rangorde binnen de orcs die op verschillende manieren te manipuleren is. Zo kunnen krachtige Warchiefs worden ontdaan van hun bodyguards door deze op een andere plek in Middle Earth eerst uit te schakelen. Een andere manier om achter de zwaktepunten van Warchiefs en kapiteinen (die continue veranderen) te komen is door spionnen-orcs uit te horen.
Ons oordeel: Middle Earth: Shadow of Mordor is sterk, ijzersterk misschien wel. Het coole vecht-systeem dat wordt gecombineerd met de stealth uit de Assassin’s Creed reeks werkt gewoon heel goed. De RPG-elementen zijn verslavend en ook het verhaal steekt lekker in elkaar. En die brute slow-mo kills… om van te smullen! Een 100% must-have!
Assassin’s Creed: Unity
Toen in 2007 het inmiddels legendarische spel Assassin’s Creed uit kwam, waren we meteen verkocht. Nog nooit klommen we met een gamepersonage zó frivool over daken en muren. Freerunnen met een dodelijke twist, zo valt de game wel een beetje te omschrijven. Nu, 7 jaar later, stoppen we het zevende deel in de franchise in onze PS4. Assassin’s Creed: Unity is hót!
In het spel kruip je in de huid van Arno Dorian, een eigenzinnige jongeman die in de periode rondom de Franse Revolutie de meest wilde avonturen beleefd. De setting is werkelijk waar verbluffend: Parijs rond eind 18e eeuw ziet er met zijn herkenbare gebouwen en grote pleinen vol Franse inwoners erg goed uit. Over de graphics valt dan ook niet (veel) te klagen, op de wat magere resolutie van 900p na.
Waar het bij Assassin’s Creed: Unity echter om draait, en waar de game dan ook zijn meeste punten scoort, is de gameplay. Het enorme Parijs is op allerlei manieren te overbruggen en het free-roaming element zit lekker in elkaar. Het klimmen- en klauteren voelt zoals gewend goed aan en ook het vechten is explosief, zeker wanneer Arno’s skills worden geoptimaliseerd naarmate de game vordert. Nieuw in Unity is de coöp-modus, waarbij je samen met andere gamers missies en zogeheten Heists moet uitvoeren. Erg cool en vernieuwend.
De missies zijn dan ook wat de game compleet maakt. Tal van zij-opdrachten, de een hack ’n slash en de ander weer compleet stealthy. De compleet verschillende soorten gameplay maken het spel tot een verbluffend geheel. Hoe vet is het om bijvoorbeeld Napoleon himself tijdens een parade te moeten beveiligen, terwijl je vervolgens eigenhandig een moordzaak op moet lossen? Precies, heel vet.
Ons oordeel: Ondanks de vele kritiek die de game op veel plekken heeft gekregen, heeft AC:U bij ons een plekje veroverd in onze Must-Have lijst. Terwijl het waar is dat er op dit moment nogal wat bugs en foutjes in zitten, zijn we ervan overtuigd dat deze met een volgende patch worden verholpen. Iets te vroeg uitgebracht? Misschien wel. Een reden om de game níet te kopen? No way! Integendeel… gewoon kopen!