Het leren van een nieuwe taal kost tijd en inspanning. Maar waarom zou je je kapot staren op een leerboek als je ook een taal in je dagelijkse leven kan leren? Dit voorkomt niet alleen dat je eindeloos grammaticaboeken en oefeningen aan het slachten bent, maar het maakt je leerproces ook nog eens interessanter én relevanter. Je leert woorden die je nodig hebt en gebruikt echte uitdrukkingen zoals een leerboek je die nooit zou kunnen leren. Met deze 7 stappen leer je binnen no-time een nieuwe taal, zónder leer- of audiobook.
1. Omarm échte, authentieke taal
We hebben allemaal gehoord dat het kijken van films een geweldige manier is om een taal te leren. Je hoeft jezelf echter niet te beperken met het bekijken van films in een bepaalde taal: ook het kijken van films met ondertiteling in je nieuwe taal kan een hele openbaring zijn, vooral als je al vertrouwd bent met de spraak. Kijken naar nagesynchroniseerde films kan ook leuk zijn (maar tegelijkertijd ook verschrikkelijk…)
Maar hoe zit het met al die andere uitstekende bronnen dat het digitale tijdperk onder je neus drukt? Hoe zit het met luisterboeken en podcasts? TV series? Online strips en graphic novels? Voor degenen onder jullie die bijvoorbeeld kijken naar illegale sport streams (JA, we weten dat je er tussenzit), heb je ooit geprobeerd om bijvoorbeeld een Portugese of Spaanse stream te kijken?
En we hebben nog niet eens gehad over muziek; een enorm krachtige manier om gevoel, ritme en ziel over te brengen. Ga verder dan de voor de hand liggende keuzes – zoals bijvoorbeeld Edith Piaf – en kies de genres waar je je lekker bij voelt.
Een andere optie: reis terug in de tijd naar je favoriete kindertijd vol Disneyfilms om nummers te vinden in het Duits, Spaans of Italiaans. Misschien zing je zelfs wel met ze mee! Haal diep adem, zorg ervoor dat alleen instemmende volwassenen binnen gehoorsafstand zijn, en ga ervoor. Jingles en liedjes blijven vaak jarnlang hangen.
Taalleraren noemen dit ‘authentieke teksten’, wat gewoon een andere manier is om te zeggen dat dit echte, levende, ademende taal is. Of het nu gaat om Hindi rap of de ingrediënten op een pak Finse cornflakes, er is geen betere manier om het ware karakter van een taal te ontdekken dan hem te omarmen.
2. Gebruik je apparaten
Denk aan de technologie die je gebruikt op dagelijkse basis. Waarom verander je je taal niet op deze apparaten? Je computer, je smartphone, je browser, je apps, Facebook, GPS, en natuurlijk alle spellen die je speelt. Het is misschien de moeite waard om even te onthouden hoe je de taal later weer terug kunt veranderen…
3. Bouw associaties met je omgeving
Je omgeving zit vol woordenschat. Post-its zijn je grootste vrienden als het gaat om het labelen van elk object in je huis, en dit heeft als extra bijkomend voordeel dat je je huisgenoten of partner waarschijnlijk helemaal gek maakt.
Handige tip: label niet alleen objecten, maar bouw associaties om een nuttige woordenschat op te bouwen. Bijvoorbeeld: als je Italiaans leren bent, schrijf dan niet alleen l’Interruttore della luce (de lichtschakelaar), maar ook accendere (in schakelen), spegnere (uit schakelen), Luminoso (licht) en scuro (donker) . Het regelmatig lezen van deze relevante woorden zal helpen het levend te maken.
4. Minder is meer – als je het regelmatig doet
Het leren van een taal is een serieuze klus. Maak er elke dag een gewoonte van om zo veel als je kunt te leren – en kan is het sleutelwoord hier. Je hebt een half uur? Perfect. Slechts 15 minuten vandaag? Geen probleem. Het is altijd beter dan een weekend blokken en vervolgens een paar weken niets te doen.
Wat belangrijk is, is dat je regelmatig probeert te leren, en dat je de tijd ervoor vindt om het in je dagelijkse routine te gebruiken. Als je in staat bent om het leren van een taal te integreren in je dagbestedingen, in plaats van het als iets extra’s te zien, is de kans van slagen simpelweg veel groter.
5. Oefen je hobby uit in je nieuwe taal
Hobby’s lenen zich op het eerste gezicht niet per se voor het leren van talen, maar als je een beetje dieper graaft valt er vast wel iets te vinden wat je kan gebruiken. Als je van yoga houdt en woont in een grote stad, bestaat de kans dat er een les wordt gegeven in je nieuwe taal. Op internet vind je tevens een schat aan geweldige recepten die in andere talen te vinden zijn. Ben je meer een fan van timmerwerk, doe-het-zelf verbeteringen, of wil je de fijne kneepjes van een goede Thaise massage leren, dan valt er ook altijd wel een YouTube video te vinden.
Tijd dus om lui te worden… maar wel productief!
Nu we het toch over YouTube hebben: YouTube is een fantastische manier om uren van je leven te verliezen, dus de volgende keer dat je je verveelt, zet eens wat video’s aan in je nieuwe taal en probeer er zoveel mogelijk van te begrijpen. We raden vooral kattenvideo’s aan, die zijn in elke taal beschikbaar én te begrijpen…