Vandaag de dag is digitale televisie niet meer weg te denken uit onze woonkamers. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen wel een kastje thuis staan om digitale tv te ontvangen en wordt er bijna geen gebruik meer gemaakt van analoge tv-kanalen. Simpel gezegd is digitale tv een manier om je televisiesignaal in een digitaal formaat te ontvangen. Hiermee bieden tv-bedrijven en omroepen je geluid van betere kwaliteit, beeld in hogere resoluties en meer kanalen dan je ooit van had durven dromen. Maar hoe zit digitale televisie nou eigenlijk precies in elkaar?
“Keken we vroeger nog naar enkele tientallen zenders, zijn dit er vandaag de dag al meer dan honderd”
Digitale televisie is een geavanceerde uitzendtechnologie die de kijkervaring op televisie compleet heeft veranderd. DTV biedt omroepen de mogelijkheid televisie aan te bieden met een betere beeld- en geluidskwaliteit en extreem veel programmeringskanalen. De overstap van analoge naar digitale tv-uitzending staat bekend als de digitale televisietransitie. Dit heeft ertoe geleid dat je niet meer zoals vroeger een analoog signaal binnenkrijgt, maar dus een digitaal. Het probleem van analoge signalen is dat je vrijwel nooit de volle 100% van het signaal zal ontvangen, wat zorgt voor beeldverstoringen. Kan je het je nog herinneren dat je beeld weleens weg viel door het slechte weer? Dat je uren bezig was om de antenne goed te zetten en opnieuw signaal te zoeken via je (vaak nog lastige) tv instellingen? Gelukkig is die tijd voor bij!
Tegenwoordig ontvangen we dus vrijwel allemaal een digitaal signaal, waarmee de mate van storingsgevoeligheid enorm verlaagd is en je de mogelijk hebt enorm veel zenders te ontvangen. Ter voorbeeld: keken we vroeger nog op enkele tientallen zenders onze favoriete shows en films, zijn dat er nu al honderden. Daarnaast zou je met een analoog signaal nooit een helder 4K-film kunnen afspelen, maar is dat met het digitale netwerk wel mogelijk. Je ontvangt dit digitale signaal op verschillende manieren, waaronder kabel, satelliet, DSL, glasvezel of ether. Mocht je écht voor de beste kwaliteit willen gaan, dan raden we je glasvezel aan.
Welke voordelen krijg ik van digitale tv?
Naast beeld en geluid van betere kwaliteit en meer kanalen heeft digitale televisie nog veel meer voordelen ten opzichte van zijn analoge voorganger. Een van die voordelen is het interactieve karakter van de dienst. Digitale tv biedt gebruikers toegang tot meer informatie door menu’s in te voeren en met hun televisie te communiceren op manieren waar ze nog nooit van hadden gedroomd. Zo speel je je favoriete film met een druk op de knop af, spoel je je series door, zet je ze pauze of kan je ze zelfs opnemen om op een later moment terug te kijken. Bovendien kunnen kijkers via hun televisies naar radiokanalen luisteren en zelfs gearchiveerde programma’s bekijken via de digitale on demand-services. Sommige aanbieders bieden zelfs de mogelijkheid om bijvoorbeeld series te bekijken via streamingdiensten zoals Videoland of Netflix.
Wat heb ik nodig voor digitale tv?
Van zichzelf kunnen televisies in veel gevallen geen digitaal signaal ontvangen. Daarom ontvang je dit digitale signaal van je provider met extra apparatuur. Dit komt in de meeste gevallen voor in de vorm van een tv-ontvanger, maar ook digitale tv-kaarten zijn via sommige providers een optie. Nu zijn er echter ook moderne tv’s die van zichzelf al een digitale ontvanger hebben, waarmee je een digitaal signaal kan ontvangen. Toch mis je dan enkele opties en voordelen die een externe ontvanger van bijvoorbeeld KPN met zich meebrengt, zoals het stopzetten en opnemen van de film.