Veel van ons zijn ons hele leven lang opgegroeid met de kennis dat we om van onze auto gebruik te maken gewoon even naar het tankstation hoeven te rijden om er wat benzine of diesel in te gooien. Met elektrische auto’s gaat dat tegenwoordig alleen net even anders. Hierbij maak je namelijk gebruik van een zogenaamde ‘laadpas’. Maar welke laadpas is nou het beste geschikt en voordeligst? Daar gaan we het vandaag over hebben.
Waarom een laadpas?
Steeds meer Nederlanders rijden in elektrische auto’s. Hier op Guytalk hebben we er al veel besproken, en het lijkt er niet op dat de populariteit ervan snel zal afnemen. Sterker nog, veel automerken willen in de toekomst alleen nog maar elektrische auto’s ontwikkelen. Dat betekent ook dat de zogenaamde laadmogelijkheden van deze auto’s steeds beter worden. Het laatste wat je namelijk wilt is dat je het net niet redt tot het volgende laadstation om je bolide van wat power te voorzien. Daarom zijn er verschillende laadpassen, waarmee je in Nederland vrijwel bij alle laadpunten in Nederland en Europa terecht kunt. Toch zijn er verschillen: de laadpas kosten, mogelijkheden én opties.
Welke laadpas is het beste?
Maar dan komt er het moeilijke punt. Want waar je bij een benzineauto precies weet wat je erin moet gooien en je gewoon af kunt rekenen met wat cash geld, zijn er voor elektrische auto’s tal van verschillende laadpassen beschikbaar. Zo betaal je bij de één een flink starttarief per laadsessie en vervolgens een wat lager tarief per kWh stroom, terwijl het bij een ander juist andersom is. Ook wil je niet het risico lopen dat je met een bijna lege batterij komt te staan en niet kunt laden. Of dat je te veel betaalt. Je kunt daarom kiezen voor twee soorten laadpassen: een gratis laadpas zonder abonnement, en een pas mét abonnement.
Laadpas zonder abonnement
Wil je alle vrijheid voor het volgooien van je auto, dan is een laadpas zonder abonnement waarschijnlijk de beste keuze. Je betaalt dan een starttarief per laadsessie, maar betaalt geen vast bedrag per maand. Er zijn verschillende apps en websites waar je de tarieven kunt checken van verschillende laadpunten in combinatie met jouw laadpas. Om er zeker van te zijn dat je niet voor het hoogste tarief staat te laden, kun je het beste meerdere gratis laadpassen aanvragen.
Laadpas met abonnement
Deze pas is er voor mensen die vaak moeten laden. Je betaalt hierbij een vast bedrag per maand, maar betaalt dan geen starttarief wanneer je daadwerkelijk je auto aan de paal hangt. Sta je doorgaans vaker dan achttien keer per maand bij de laadpaal, dan kun je beter een laadpas met abonnement nemen. Je betaalt dan nog wel de werkelijke laadkosten per kWh.