Het is een raar begin van het ‘BBQ seizoen’. Vanwege het hardnekkige corona-virus zijn we al sinds maart flink op huis aangewezen en is zelf de slingers ophangen dus een must. Dat doen mensen dan ook massaal. Corona kilo’s zijn inmiddels een ingeburgerd fenomeen waar half Nederland mee te maken heeft. De vele BBQ sessies hebben daar onmiskenbaar iets mee van doen. Maar wat gooien we er zoal op? En belangrijker: hoe houden we de variatie erin na al die uren achter de barbecue?
Doordeweekse Low & Slow sessies
We zeiden het al: je kunt de sociale mediakanalen niet openen of de corona kapsels, corona kilo’s en andere ‘gevolgen’ van het Covid-19 virus vliegen je om de oren. Nu zijn de kappers gelukkig alweer een tijdje geopend en kunnen we inmiddels ook weer (zij het gematigd) terecht bij ons favoriete restaurant, maar een avondje uit is tóch anders zolang dat ellendige virus nog niet volledig de kop is ingedrukt. Bovendien hebben mensen zich het thuis koken in de afgelopen maanden flink eigengemaakt. Net als het online bestellen van de boodschappen. Best logisch ook, want in barre tijden is lekker eten altijd een goed idee. Comfortfood, zeg maar. En zijn genoeg BBQ fanaten die van de nood een deugd maken. Thuiswerken heeft immers ook z’n voordelen. De low & slow BBQ heeft een flinke boost gehad, zullen we maar zeggen. Spareribs die minstens zes uur nodig hebben… kan gewoon op de woensdag! Even een negen uur lange pulled pork sessie? Doen we gewoon tussen de werkzaamheden door. De was doen kost in principe minder moeite.
Hot, vlot of vegetarisch
Maar nu. Kilo’s spareribs, pulled pork en andere braadstukken verder. Met nog altijd een zomer voor de boeg. Hoe houden we de variatie erin? Nou, dat is dus helemaal niet zo moeilijk. Wat denk je bijvoorbeeld van de hot & vlot BBQ? Tegenwoordig vind je burgers en braadworsten in álle smaken en een bijzondere steak is online ook snel en eenvoudig gekocht. Probeer eens een flat iron of maak een lekkere pinwheel van bavette. Maar ook een goeie: pak een BBQ boek erbij en maak vegetarische gerechten en gegrilde groenten klaar. Vroeg of laat moet je toch het ‘gezonde leven’ weer oppakken immers. Anders kunnen we straks allemaal rollend naar kantoor. Varieer met salade door perzik en hazelnoten te roosteren (naar een waanzinnig recept van BBQ koning Jord Althuizen) of maak gegrilde pompoen met burrata en pijnboompitten. Maar gooi er ook zéker zo af en toe een goeie low & slow sessie tussendoor. Omdat het kan. Want elk voordeel heb z’n nadeel.