Iedereen die weleens een hamer op zijn voeten heeft laten vallen, weet hoe belangrijk goede werkschoenen zijn. Vooral bij werkzaamheden in de bouw zijn ze eigenlijk gewoon een no-brainer. Ze zijn in de eerste plaats een een praktische en betaalbare manier om letsel te voorkomen en de gezondheid van de voeten te behouden bij het werken onder zware omstandigheden. Kortom: een must-have.
Waarom veiligheidsschoenen?
Voorkomen is beter dan genezen, right? Bij het werken in een omgeving waar dagelijkse taken letsel kunnen veroorzaken als er iets misgaat, wil niemand in een gevaarlijke positie terechtkomen. Fysiologisch gezien zijn er een aantal redenen om veiligheidslaarzen te dragen. Veiligheidsschoenen, of safety shoes, kunnen je voeten beschermen tegen brandwonden, snijwonden, perforaties en stoten. Ze kunnen ook voorkomen dat je uitglijdt of valt, wat weer kan leiden tot ernstigere problemen zoals botbreuken en hoofdletsel.
Het dragen van veiligheidsschoenen op de werkplek is tegenwoordig heel gewoon, vooral als er een aantal gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn. Veel fabrieken zullen erop staan dat personeelsleden beschermend schoeisel dragen wanneer ze zich op de fabrieksvloer bevinden, dit zal helpen om letsel door vallende of vallende voorwerpen en scherpe voorwerpen te voorkomen. Als de werkomgeving bijzonder heet is, zoals in een gieterij of metaalwinkel, kunnen veiligheidsschoenen de voeten beschermen tegen brandwonden en aanhoudende hitteschade, wat kan leiden tot zwelling en een slechte gezondheid van de voeten door overmatig zweten. Veiligheidswerkschoenen kunnen ook helpen beschermen tegen brandwonden veroorzaakt door schadelijke chemicaliën.
Eisen van werkschoenen
Aan welke eisen deze werkschoenen of veiligheidsschoenen moeten voldoen, ligt voornamelijk aan de werkomgeving. Veiligheidsschoenen worden aangeduid met de veiligheidsnorm ‘S’, waarbij de ‘s’ voor ‘safety’ staat. In totaal zijn er zeven veiligheidsnormen, namelijk S1, S2, S3, S4, S5, S1P, en SB. Al deze schoenen hebben een veiligheidsneus (bestand tegen een belasting met een energie kleiner of gelijk aan 200 joule). Hieronder vind je wat meer informatie per norm:
• S1 werkschoenen hebben minimaal een veiligheidsneus, maar zijn ook antistatisch en nemen energie op in de hak.
• S1P werkschoenen hebben een veiligheidsneus, maar ook een veiligheidszool.
• S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water.
• S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus en –zool worden doorgaans het meest gebruikt (Tip: de werkschoenen Emma zijn ook nog eens stijlvol!)
De normen S4 & S5 hebben betrekking op werklaarzen en veiligheidslaarzen
• S4 Klasse zijn werklaarzen/veiligheidslaarzen met composite of stalen veiligheidsneus. Ook zijn ze waterdicht.
• S5 Klasse zijn hetzelfde als S4 klasse, maar hebben ook nog een tussenzool en een antislip profiel. Dit zijn de meest veilige laarzen.
Ook de wet vereist het
Veiligheidsschoenen zijn niet alleen belangrijk voor werknemers, maar ook voor de eigenaren van bedrijven, die uiteraard niet willen worden aangeklaagd. Het gebruik van veiligheidsschoeisel op de werkplek maakt vaak deel uit van de regelgeving, die op elk moment opgevolgd moet worden om mogelijke ongevallen te voorkomen. De bedrijven moeten ervoor zorgen dat al het personeel indien nodig veiligheidsschoenen draagt om ongevallen en mogelijke risico’s die gezondheid, tijd en middelen kunnen kosten, te vermijden. Dit is een ander belangrijk punt in de lijst met redenen waarom het dragen van veiligheidsschoenen van vitaal belang is.