We weten dat veel van onze Guytalk-lezers absolute vleesfanaten zijn, maar dat betekent niet dat je de bbq of grill alléén voor je stukken steak en hamburgers hoeft te gebruiken. Een heerlijk stuk groente is een absolute must voor een compleet bbq-feest. Zeker met onderstaande tips zullen deze gegrilde paprika’s, tomaten en andere verse groenen lekkerder smaken dan ooit en je hoofdgerechten helemaal afmaken.
BBQ groenten 101
First things first: een aantal tips om het grillen van je groenten te perfectioneren. Groenten drogen meestal uit als ze zonder een beetje olie op het vuur komen. Bedek de groenten voordat je ze op de grill legt met een dun laagje olie. Gebruik niet te veel – het voegt niet alleen onnodige calorieën toe, maar druipende olie veroorzaakt ook opflakkeringen en vettige smaken.
Sommige groenten hebben daarnaast een minuut of twee nodig om te grillen, terwijl andere groenten langer nodig hebben. Dichtere groenten, zoals aardappelen, hebben het langst nodig om te koken. Als je ze te lang op een te hoog vuur houdt, worden ze aan de buitenkant verkoold en aan de binnenkant rauw.
Koop ook wat spiesjes. Cherrytomaatjes, courgette-rondjes en champignons zijn geweldig op de grill, maar ze zijn toch wat onpraktisch. Om te voorkomen dat kleinere groenten of stukjes fruit door het rooster rollen of vallen, prik je ze aan een spies of gebruik je een grillmand.
Gegrilde maïs
Neem de maïs en wrijf het in met olijfolie. Grill 3 tot 5 minuten op middelhoog directe hitte. Af en toe draaien, tot de maïs verkoold is.
Gegrilde tomaten
Rijg een halve kilo cherrytomaatjes aan spiesjes. Bestrijk ze met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en grill op middelhoog draaien, tot ze net beginnen te barsten (5 tot 7 minuten)
Gegrilde asperges
Bestrijk met olijfolie en gril onafgedekt op middelhoog vuur gedurende 4 tot 6 minuten, af en toe draaien.
Gegrilde Romaine
Halveer de Romaine in de lengte en bestrijk met een klein beetje olijfolie. Grill 2 tot 3 minuten onafgedekt op middelhoog vuur, af en toe draaien, tot ze verkoold zijn en net beginnen te verwelken.
Gegrilde paprika
Snijd paprika’s in de lengte in vieren en gooi de zaden weg. Gooi met olijfolie, zout en peper; grill zonder deksel op middelhoge directe hitte gedurende 3 tot 4 minuten per kant.
Gegrilde sperziebonen
Snijd sperziebonen bij en gril ze zonder deksel op middelhoog vuur gedurende 3 tot 5 minuten, af en toe omdraaien.
Gegrilde champignons
Snijd en meng met olijfolie, zout en peper. Gril op middelhoog, met de kieuwkant naar boven, 5 tot 10 minuten.
Gegrilde Aubergine
Snijd kleine aubergines in rondjes. Bestrijk beide kanten met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Grill 3 tot 4 minuten per kant onafgedekt op middelhoog vuur.
Gegrilde gele pompoen of courgette
Halveer de kleine courgette en de gele pompoen in de lengte. Grill 2 tot 5 minuten per kant onafgedekt op middelhoog vuur.
Gegrilde Uien
Snijd rode of gele uien in rondjes. Bestrijk met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Grill gedurende 5 tot 6 minuten onafgedekt op middelhoog vuur. Bestrooi met 3 eetlepels fijngehakte geroosterde rode paprika en 8 in plakjes gesneden basilicumblaadjes voor de smaak.
Gegrilde Tomaten
Snijd 4 middelgrote tomaten doormidden en bestrijk met olie. Grill op middelhoog, met de gesneden kant naar beneden tot ze verkoold zijn, 2 tot 3 minuten. Serveer bestrooid met zout en verse kruiden of pesto.
Gegrilde Prei
Snijd de donkergroene delen af en gooi ze weg. Halveer vervolgens de witte en lichtgroene delen in de lengte. Bestrijk de snijvlakken met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Grill op middelhoog vuur, met de gesneden kant naar beneden, 5 tot 8 minuten gaar.
Gegrilde andijvie
Halveer de andijvie in de lengte. Bestrijk met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en gril op middelhoog niveau, met de snijzijde naar beneden, ongeveer 2 minuten.