We zijn al héél ver gekomen op gebied van het maken van condooms. Waar ze vroeger nog ‘kapotjes’ maakten van dierlijke ingewanden en linnen omhulsels, worden condooms vandaag de dag gewoon gemaakt van comfortabel latex. De nieuwe technieken zorgen er niet alleen voor dat ze veiliger zijn dan ooit, maar ze worden ook nog eens comfortabeler én dus lekkerder in gebruik. Maar met veel verschillende jongemannen, zijn er ook veel verschillende condooms. Dus hoe kies je nou precies diegene die het beste bij jou past? Vandaag gaan we je daarbij helpen!
De juiste maat
Ongeacht de grootte van je uitrusting daar beneden, zal er altijd een condoom zijn dat erbij past. De truc is echter om de perfecte match te vinden. Het vinden van de juiste maat condoom voor je jongeheer kan ingewikkeld zijn, en hoewel er soms maar millimeters verschil zijn, kan dat het verschil zijn tussen een condoom dat te strak en pijnlijk is om te dragen en een condoom dat te los zit en kan afglijden (of een die als gegoten zit). Bij elk doosje condooms dat je koopt, staat de nominale breedte aangegeven. Want hoewel je misschien denkt dat het vooral om de lengte van de condoom gaat, is juist de breedte het meest belangrijkst. De gemiddelde maat is 52 tot 56 mm. Strakkere condooms zijn 47-49mm en ruimere zijn er vaak vanaf 57mm. Het is aan jou om uit te vinden welk formaat het beste bij jouw apparaat past.
Het type condoom
Voor sommige mannen kunnen condooms een niveau van gevoeligheid wegnemen, wat, laten we eerlijk zijn, plezier kan verminderen en het moeilijker maakt om klaar te komen. Gelukkig zijn er ook condooms met speciale texturen of verschillende diktes die meer opwindende sensaties creëren. Veel condoommerken hebben bijvoorbeeld ‘ultradunne’ varianten, die een verhoogde gevoeligheid mogelijk maken door een dunnere condoomvoering. Dit kan de gevoeligheid vergroten en helpen als je moeite hebt om klaar te komen met zo’n ding om. Ook zijn er condooms met textuur, speciaal bedoeld om je partner wat extra gevoel te geven. Geribbelde en getextureerde condooms zijn er in een breed scala, vaak in gemengde verpakkingen, zodat jij en je partner het assortiment kunnen verkennen en kunnen ontdekken wat goed voelt.
En dan zijn er ook nog eens condooms met een smaakje. De meeste mannen gebruiken geen condooms voor orale seks… En dat is oké, want orale seks bevat een extreem laag risico op HIV-overdracht. Als je echter van plan bent een condoom te gebruiken in combinatie met oraal gebruik, dan is een smaakje echt geen overbodige luxe. Enkele populaire smaakvarianten van condooms zijn cola, vanille, bosbessen, aardbei en banaan. Gearomatiseerde condooms kunnen een geweldige manier zijn om seks op te fleuren, dus why not?
Het juiste materiaal
Condooms zijn er ook in verschillende materialen. De meeste condooms zijn gemaakt met latex, maar sommige merken bieden latexvrije alternatieven voor mensen met allergieën of die op zoek zijn naar afwisseling. Deze materialen zijn onder meer:
– Polyurethaan. Condooms gemaakt van polyurethaan, een soort plastic, zijn het meest populaire alternatief voor latex condooms. Polyurethaan is dunner dan latex en is beter in het geleiden van warmte.
– Polyisopreen. Polyisopreen is het kastmateriaal van latex, maar het mist de chemicaliën die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Het is dikker dan polyurethaan, maar het voelt zacht en minder aan als rubber. Condooms van polyisopreen hebben de neiging om meer uit te rekken dan condooms van polyurethaan.
– Lamsvel. Lamsvel is een van de oudste condoommaterialen. Het is gemaakt van blindedarm, een membraan in de darmen van een schaap. Het is dun, duurzaam, volledig biologisch afbreekbaar en kan warmte goed geleiden. Maar in tegenstelling tot andere condooms, beschermen condooms van lamsleer niet tegen soa’s.