Iedereen heeft weleens iets gehoord over een haartransplantatie. Niet gek, want de laatste jaren ondergaan steeds meer mensen zo’n behandeling. Toch is lang niet iedereen er bekend mee. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je mogelijk wel benieuwd waarom en wanneer je kiest voor zo’n ingreep. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over een haartransplantatie. Hierdoor kun je straks overwegen of zo’n ingreep al dan niet iets voor jou is.
Waarom haar transplanteren?
Om te bepalen of een haartransplantatie iets voor jou is, moet je eerst weten waarom mensen kiezen voor zo’n ingreep. Dit doen zij voornamelijk als zij last hebben van haaruitval. Haaruitval kan veroorzaakt worden door stress, maar ook door het DHT-hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat haren al voor het voltooien van de gebruikelijke cyclus uitvallen. Hierdoor kunnen kalen plekken ontstaan, zoals inhammen. Als jouw haar al op jonge leeftijd uitvalt, kan dit je een onzeker gevoel bezorgen. Een mooie, strakke en volle haarlijn draagt namelijk bij aan jouw uitstraling.
Haren vallen niet uit na een transplantatie
Als haaruitval veroorzaakt wordt door het DHT-hormoon, denk je mogelijk dat je hiermee moet leren leven. Het hormoon verdwijnt immers niet uit jouw lichaam. Desondanks maak je met behulp van een haartransplantatie wel voorgoed een einde aan een kale plek op jouw hoofd. Hoe dit kan? Doordat de haren bij een haartransplantatie altijd van het achterhoofd gehaald worden. Dit noemen we ook wel het donorgebied. De haren die hier groeien hebben een andere genetische aanleg. Hierdoor zijn ze niet gevoelig voor het DHT-hormoon. Gevolg hiervan is dat ze na een transplantatie niet langer uitvallen.
Hoe werkt een haartransplantatie
Zoals je hierboven kon lezen, maak je met een haartransplantatie voorgoed een einde aan een kale plek rondom jouw kruin of inhammen. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Ga dan op zoek naar een haarkliniek. Bij zo’n kliniek kun je kiezen uit verschillende technieken voor het transplanteren van haar.
Follicular Unit Extraction (FUE) is de nieuwste manier van transplanteren en wordt gezien als de minst ingrijpende. Hierbij worden haarwortels namelijk met een holle naald of een microboortje uit de hoofdhuid gehaald. De kleine wondjes die hierdoor ontstaan, groeien vanzelf weer dicht. Bij Follicular Unit Transplantation (FUT) wordt een stripje huid weggenomen van jouw achterhoofd. De wond die hierdoor ontstaat, moet naderhand gehecht worden. Zodoende blijft er altijd een litteken zichtbaar.
Verschillende soorten haartransplantaties
Op het gebied van haartransplantaties is tegenwoordig van alles mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een haarsparende transplantatie. Dit is ideaal voor mensen met lang haar. Bij deze haartransplantatie wordt alleen het donorgebied geschoren. Het lange haar valt hier vervolgens weer overheen, waardoor het opgeschoren deel niet zichtbaar is. Daarnaast kun je kiezen voor een haarlijn transplantatie. Met deze ingreep ga je inhammen te lijf. Een haarlijn transplantatie zorgt ervoor dat de voorlijn van het haar weer in oorspronkelijke staat hersteld wordt. Hierdoor zie je er vaak jaren jonger uit.
De bovengenoemde haartransplantaties zijn uitermate geschikt voor steil haar. Heb je kroeshaar? Dan is een transplantatie wat complexer. Dit haar krult immers ook onder de huid. Dit betekent overigens niet dat een kroeshaar transplantatie niet mogelijk is. Er zijn namelijk klinieken gespecialiseerd in deze transplantatie. Hier kun je ook terecht voor baard en wenkbrauw haartransplantaties.