Het lijdt geen twijfel dat mannen van bier houden. Velen zouden zelfs zeggen dat bier een essentieel onderdeel is van het leven van een man. Maar wat maakt bier precies zo belangrijk voor ons? Is het de smaak? De kick? Of is het iets heel anders? Hier kijken we naar enkele manieren waarop bier het leven van mannen verrijkt en waarom het zo’n belangrijk onderdeel is van onze cultuur. Proost!
De geschiedenis van het bier
Bierbrouwen is een oude kunst die al eeuwenlang bestaat. De vroegst bekende bewijzen van bierbrouwen dateren uit het vroege neolithicum, en men denkt dat de Sumeriërs de eersten waren die de kunst van het brouwen perfectioneerden. Bier was een belangrijk onderdeel van de Sumerische cultuur, en het werd vaak gebruikt als betaalmiddel. In tegenstelling tot modern bier, dat meestal van gerst wordt gemaakt, brouwden de Sumeriërs hun bier van tarwe en dadelpalmsap. De Egyptenaren stonden ook bekend om hun liefde voor bier, en zij ontwikkelden verschillende brouwmethoden. Een populaire soort Egyptisch bier heette “zythos”, dat gemaakt werd door verschillende soorten granen met elkaar te mengen. Bier werd in de Egyptische cultuur zo hoog gewaardeerd dat het zelfs werd gebruikt als betaling voor de arbeiders die de piramiden bouwden. De oude Grieken brouwden ook verschillende bieren, en ze hielden zelfs wedstrijden om te zien wie de beste partij kon maken. In veel opzichten maakt bier al deel uit van de menselijke geschiedenis zolang iemand zich kan herinneren. En te oordelen naar de populariteit ervan vandaag de dag, lijkt het erop dat deze oude traditie nog steeds bestaat. Sterker nog: bier drinken wordt steeds populairder – er is zelfs een bier adventskalender voor échte liefhebbers!
Hoe bier wordt gemaakt
Bier. De drank der koningen, en de koning der dranken (althans volgens ons). Maar wat is nu precies deze amberkleurige nectar die zoveel vreugde in ons leven brengt? Laten we eens nader bekijken hoe bier wordt gemaakt. Bier wordt gebrouwen met vier basisingrediënten: water, gist, hop en mout. Eerst wordt de mout vermalen tot een zoete vloeistof die wort wordt genoemd. De wort wordt dan gekookt om alle onzuiverheden te verwijderen en de hop te laten hechten. Vervolgens wordt de gist aan het mengsel toegevoegd en laat men het gisten. Dit proces zet de suikers in de wort om in alcohol en koolzuurgas. Tenslotte laat men het bier rijpen voordat het gebotteld of op vat gezet wordt. Zo zie je maar: een kijkje achter de schermen bij het maken van bier. Nu terug naar die pint…
De vele soorten bier die tegenwoordig verkrijgbaar zijn
Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten bier verkrijgbaar, dat het moeilijk is om te weten waar je moet beginnen. Wil je iets lichts en verfrissends, of iets donkers en hartigs? Amerikaanse stijl of Belgische stijl? Er is een bier voor iedereen, en de verscheidenheid kan overweldigend zijn. Maar dat is juist leuk! Nieuwe bieren proberen is een geweldige manier om verschillende smaakprofielen te ontdekken en uit te vinden wat je lekker vindt. En met zoveel mogelijkheden is er altijd wel iets nieuws te proberen. Dus als je je de volgende keer avontuurlijk voelt, stap dan uit je comfortzone en probeer een speciaalbier dat je nog nooit hebt gedronken. Je zou wel eens verbaasd kunnen zijn over hoe lekker je het vindt.
De gezondheidsvoordelen van bier
Hoewel het misschien vooral bekend is als feestdrank, heeft bier eigenlijk een aantal voordelen voor de gezondheid. Ten eerste is het een goede bron van mineralen zoals kalium en magnesium. Daarnaast kan bier helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten en het risico op een beroerte verminderen. De in bier aanwezige antioxidanten helpen ook het risico op kanker te verminderen. En tenslotte wordt matige consumptie van bier in verband gebracht met een verminderd risico op cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen. Dus als je de volgende keer naar een biertje grijpt, weet dan zeker dat je een gezonde keuze maakt!
Hoe je verschillende soorten bier met voedsel kunt combineren
Als het gaat om het combineren van bier met eten, zijn er geen harde en snelle regels. Er zijn echter een paar algemene principes die je kunnen helpen het juiste bier te kiezen als aanvulling op je maaltijd. In het algemeen passen lichtere bieren goed bij lichtere gerechten, terwijl zwaardere bieren beter passen bij hartiger gerechten. Een delicate vis als sushi komt bijvoorbeeld het best tot zijn recht met een frisse, zuivere pilsener, terwijl een rijke steak het best tot zijn recht komt met een robuuste Porter of Stout. Bij twijfel is het vaak het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor een bier dat qua gewicht overeenkomt met het gerecht dat je serveert. Met zoveel heerlijke opties om uit te kiezen, hoef je je niet te beperken tot één bierstijl. Experimenteer en beleef plezier aan het vinden van nieuwe combinaties die voor jou werken. Eet smakelijk!
Dus daar heb je het: een snelle blik op de basisprincipes van bier maken, en op enkele van de verschillende soorten en gezondheidsvoordelen van bier. Als je de volgende keer dorst hebt, waarom probeer je dan geen koude? Met zo’n grote verscheidenheid om uit te kiezen, zul je zeker iets vinden dat bij je smaak past. En wie weet? Misschien ontdek je wel een nieuwe favoriet!