Wil je je keuken laten verbouwen? Toch die mooie nieuwe badkamer? Een toffe nieuwe auto of misschien een flinke uitbouw? Er zijn tal van redenen waarom je een persoonlijke lening zou kunnen afsluiten. Toch is het afsluiten van een lening geen eenvoudige zaak. Zo is er veel waar je rekening mee kunt en moet houden, bijvoorbeeld de manier waarop je je lening uiteindelijk weer terug kunt betalen. In dit artikel: 5 tips voor het afsluiten van een lening.
Kijk goed rond
Zoals bij elk (financieel) product, loont het om eens rond te kijken naar al de verschillende aanbieders. Je eigen bank, zoals de ABN Amro, ING of Rabobank, kan misschien wel zeggen dat ze de voordeligste optie aanbieden, maar wetende dat er veel meer aanbieders zijn, kan het nooit kwaad alle opties eens op een rij te zetten. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om de rentetarieven van alle aanbieders onder elkaar te zetten, maar ook de looptijd van de lening. Gelukkig zijn er enkele online platforms die dit precies voor je doen en laten zien waar je het beste geld kunt lenen, zodat je zelf niet met een Excel shit hoeft te rommelen.
Bepaal een acceptabele maandlast
Bij het afsluiten van een lening is het zoals hierboven omschreven belangrijk te kijken naar de rente. Een lagere rente is altijd beter, toch? Nou, niet altijd. Een lage rente met een lange looptijd kan bijvoorbeeld duurder uitvallen dan een hoge rente met een korte looptijd. Daarnaast is het goed om voor jezelf een acceptabele maandlast te bepalen. Je kunt immers wel voor de ‘goedkopere’ optie gaan van een hoge rente en korte looptijd, maar als je vervolgens met je hypotheek of andere vaste lasten in de knoei komt, heb je alsnog een probleem. Het is daarom verstandig een goede balans te vinden.
Kies het type lening
Wanneer je een lening afsluit, dan gebeurt dan meestal in twee verschillende vormen: een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Er is niet één beste optie: de optie die het beste bij jouw doelen past is afhankelijk van je eigen voorkeueren. Bij een doorlopend krediet zijn de rentes variabel, maar afgeloste bedragen kunnen ook weer worden opgenomen. Pas als je een opname doet, betaal je rente over het opgenomen geld. Dat ligt anders bij een persoonlijke lening: hier staan zoel de rente als looptijd vast en begin je dus direct met betalen.
Denk na over kosten voor vervroegde aflossing
Het lijkt misschien onwaarschijnlijk op het moment dat je een persoonlijke lening afsluit – maar vergeet niet dat het in veel gevallen mogelijk is de schuld vervroegd af te betalen. Veel leningaanbieders brengen kosten in rekening als je dat wilt doen, dus het is een goed idee om te controleren hoeveel dit kan kosten voordat je een bepaalde lening afsluit. Als je denkt dat de kans groot is dat je je lening vroegtijdig wilt aflossen, dan is het wellicht de moeite waard om te zoeken naar een aanbieder die zonder vervroegde aflossingskosten komt.
Lees de kleine lettertjes
Ben je helemaal op de hoogte van de rentes, looptijden en aflossingskosten? Dan raden we je tóch aan nog eens goed de kleine lettertjes door te nemen, evenals overige diensten die de aanbieder aanbiedt. Zo zit er bij sommige aanbieders bijvoorbeeld een handig kosteloos adviesgesprek bij, terwijl je daarvoor bij andere aanbieders moet betalen. Ook is het goed om te weten wat er met je lening gebeurt wanneer je eigen persoonlijke situatie verandert.