U heeft letselschade opgelopen door een ongeluk. U weet dat u recht heeft op schadevergoeding. Dit wilt u gaan claimen bij de tegenpartij. Nu vraagt u zich alleen af hoe het letselschadetraject verloopt.
Welke stappen moet u nemen om de maximale schadevergoeding te claimen? En kunt u dit zelf doen of heeft u daar hulp bij nodig? Wij leggen het aan u uit in dit artikel.
Uit welke stappen bestaat het letselschadetraject?
We gaan er even vanuit dat u weet wie u aansprakelijk moet stellen. Om uw schadevergoeding te claimen, volgt u het volgende stappenplan. U:
- Stelt een aansprakelijkheidsbrief op en verstuurt die naar de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
- Claimt een voorschot op uw schadevergoeding, zodra de aansprakelijkheid is erkend.
- Discussieert met de verzekeraar over de ernst van uw letsel en de hoogte van uw schadevergoeding.
- Herinnert de verzekeraar aan de brieven of e-mails die u heeft gestuurd.
- Bereken uw maximale schadevergoeding.
We leggen alle stappen hieronder kort aan u uit.
1: aansprakelijkheidsbrief opstellen en versturen
Stap een is het opstellen van de aansprakelijkheidsbrief. In deze brief stelt u de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade. Dit doet u duidelijk en direct, zonder doekjes omheen te winden. In de aansprakelijkheidsbrief neemt u de volgende informatie op:
- Uw gegevens
- De gegevens van de tegenpartij, noteer ook het kenteken bij een aanrijding
- De datum en oorzaak van het ongeval
- Dat u recht heeft op smartengeld en wettelijke rente
- Een reactietermijn
Verder is het belangrijk dat u aangeeft dat het om een stuitingshandeling gaat. Hiermee voorkomt u dat uw letselschadezaak verjaart tijdens het letselschadetraject. Vergeet ook niet om kopieën van uw bewijsmateriaal mee te sturen.
2: voorschot claimen
U krijgt al met kosten te maken, voordat u uw schadevergoeding krijgt uitgekeerd. Daarom heeft u recht op een voorschot van de verzekeraar. Dit vraagt u schriftelijk aan, nadat de aansprakelijkheid is erkend. Als het lang duurt voordat u van uw letsel bent hersteld, kunt u meerdere voorschotten aanvragen gedurende het letselschadetraject.
3: discussies voeren met de verzekeraar
De verzekeraar zal vaak met u in discussie gaan over verschillende onderwerpen. U kunt hierbij denken aan de oorzaak van het ongeval en uw verwondingen en de hoogte van uw voorschot en de schadevergoeding. Het is daarom belangrijk dat u uw standpunten goed kunt onderbouwen.
4: de verzekeraar bellen of herinneringsbrieven of e-mails sturen
Soms moet u ook achter de verzekeraar aan. Wanneer hij bijvoorbeeld niet reageert binnen de termijn die u heeft gesteld. U kunt de verzekeraar dan bellen of een herinneringsbrief of e-mail sturen.
5: de schadevergoeding berekenen
Een van de belangrijkste stappen in het letselschadetraject is het opstellen van de schadeberekening. Hierin komen al uw schadeposten aan bod waaronder:
- Uw gemiste inkomsten
- Studievertraging
- Medische kosten, zoals uw eigen risico
- Reis- en parkeerkosten van en naar doktersafspraken
- Hulp in het huishouden, zowel professionele hulp als hulp van uw naasten
- Kosten zonder nut, als u bijvoorbeeld tijdelijk geen gebruik kon maken van uw fitnessabonnement
- Schade aan uw persoonlijke eigendommen
- Het smartengeld
- En meer
Alle schade die direct of indirect door het ongeval is veroorzaakt, moet door de verzekeraar vergoed worden. Daarbovenop komt nog de wettelijke rente. Deze rente begint te lopen vanaf de dag van het ongeval.
Kan dit ook anders?
Het letselschadetraject kan een tijd- en energierovend proces zijn. U moet zich verdiepen in juridische wetten over de aansprakelijkheid en de regels nagaan voor het berekenen van de schadevergoeding. Gelukkig kan dit ook anders. U kunt hier ook een ervaren jurist voor inschakelen, die dit gratis voor u doet. U heeft namelijk recht op gratis juridische hulp als letselschadeslachtoffer, omdat de verzekeraar ook deze buitengerechtelijke kosten moet vergoeden. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u terecht bij de juristen van JBL&G. Zij staan voor u klaar. Maak daar gebruik van.