Rekeningen moeten betalen is nooit leuk. Zeker niet wanneer ze erg hoog zijn, en al helemaal niet als je voor het geld ook niets leuks hebt gekregen. Een rekening voor een fijne vakantie betaal je in ieder geval met het idee dat het om iets leuks gaat, iets om waar je van kan genieten. De rekening voor een medische behandeling, een bezoekje aan de tandarts of een ziekenhuisopname valt zeker niet in die categorie. Maar ze zullen wel betaald moeten worden! Hoe voorkom je dat jij er zelf voor opdraait als je medische kosten maakt?
Voor een deel ben je altijd verzekerd
Het goede nieuws is dat er bepaalde medische kosten zijn waar je nooit zelf voor opdraait. Tenminste, niet als je je netjes aan de wet houdt en een verplichte zorgverzekering hebt afgesloten. Deze basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander, en er wordt ook bijgehouden of je je hieraan hebt gehouden. Als het goed is heb je deze dus gewoon lopen, waardoor je voor in ieder geval een groot deel van de zorgkosten die je in een jaar kunt maken weet dat je niet zelf voor de rekening op zal draaien.
De zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed is, de naam zegt het al, redelijk basic. De verzekering is in het leven geroepen door de overheid, als manier om iedereen in ieder geval toegang te geven tot de meest elementaire zorg. Dat betekent dat een bezoekje aan de huisarts altijd volledig vergoed wordt, en je hier dus nooit een rekening voor zal ontvangen. Ook andere zorgkosten die echt nodig kunnen zijn om in leven te blijven, denk aan een bezoek aan een medisch specialist, een ziekenhuisopname of ambulancevervoer, worden op deze manier gedekt. Wat je wel kunt hebben, maar dit valt niet te voorkomen, is een rekening voor het eigen risico dat voor een deel van deze kosten geldt. Ieder jaar betaal je het eerste deel van deze rekeningen zelf. Zit je qua kosten eenmaal boven de drempel van het eigen risico, neemt de verzekering het over.
Voor de rest is het je eigen keuze
Wil je onverwachte kosten vermijden, dan kun je naast deze basisverzekering het best nog een aanvullende zorgverzekering kiezen. Dit is niet verplicht, maar verzekert je wel van een dekking van een groot deel van de kosten die het basispakket niet dekt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de tandarts of de fysiotherapeut, zorgverleners waar veel mensen regelmatig gebruik van maken. Kijk goed naar de zorgverzekering premies 2022 maar ook naar de dekkingen die de verschillende verzekeraars bieden als je een aanvullend pakket af gaat sluiten. Vaak betekent een lagere premie ook dat je minder behandelingen vergoed krijgt, dus wil je voorkomen dat je zelfs met een aanvullende verzekeringen nog rekeningen toe krijgt gestuurd, dan moet je voor een uitgebreid (en dus wat duurder) pakket gaan.