Toekomstige Jaguar Land Rover modellen zijn in staat om te vertellen of je wagenziek bent. Daarna passen zij automatisch de voertuiginstellingen aan om wagenziekte te bestrijden.
Tot nu toe is er weinig bekend over wagenziekte, waar zo’n 70% van de mensen aan lijdt. Aan de hand van het onderzoek naar dit euvel, creëerde Jaguar Land Rover een algoritme dat de ‘welzijnsscore’ voor elke inzittende bepaalt. De auto past automatisch de voertuig- en interieurinstellingen aan om het effect van wagenziekte tot 60% te verminderen.
Jaguar Land Rover reed meer dan 24.000 kilometer om het effect van wagenziekte te meten. Daarbij werden passagiers gevraagd om onder het rijden bijvoorbeeld e-mails te lezen. Plotselinge stuurcorrecties versterken hierbij het risico op wagenziekte. Deze resultaten vormen de basis voor de rijstijl van autonome voertuigen, om plotselinge stuurcorrecties tot een minimum te beperken.
De ‘welzijnsscore’ berekent hoeveel kans de bestuurder en passagiers lopen op wagenziekte. De techniek gebruikt biometrische sensoren om psychologische signalen te herkennen. In combinatie met verzamelde data over het rijgedrag, weet de auto dat een inzittende ziek wordt, voordat diegene dat zelf weet.
Dr. Steve Iley, Jaguar Land Rover Chief Medical Officer, legt uit: “This cutting-edge research has created a solution that, with its solid scientific foundation, can make travelling enjoyable, regardless of your susceptibility to motion sickness. As a parent of young children, who are most susceptible to car sickness, I am particularly excited by the benefits this research can have in making long journeys comfortable and stress-free for families.”
De huidige modellen van Jaguar en Land Rover zijn al ontworpen om het gevoel van misselijkheid te bestrijden. Onderzoek wijst uit dat de meervoudig elektrische stoelverstelling en de plaatsing van het infotainmentsysteem in de Jaguar E-PACE wagenziekte verminderen.