De herfst is officieel weer begonnen, mannen. Dat betekent niet alleen meer kou, regen en wind, maar óók een nieuwe garderobe. De t-shirts en korte broeken maken weer plaats voor truien, sjaals en natuurlijk winterjassen, het item waar we het vandaag over gaan hebben. Want waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kopen van een nieuwe heren winterjas? We gaan het je haarfijn uitleggen!
Ken je lichaam
Hoewel we allemaal graag de laatste trends volgen, werkt het simpelweg niet om zomaar een ‘mooie jas’ te kiezen. Want wat misschien geweldig staat op mannen als Jason Momoa of Chris Hemsworth, staat misschien toch wat minder charmant op de gemiddelde kantoormedewerker. Maar betekent dat dat je minder keuze hebt? Nee, zeker niet. Je moet er alleen voor zorgen dat de jas die je kiest er goed uitziet op jouw lichaamsvorm. Zorg ervoor dat je verschillende stijlen uitprobeert en probeer vervolgens uit te vinden wat het beste bij jouw vorm en dagelijkse stijl past.
Geef wat geld uit
Een comfortabele winterjas is net als het kopen van een nieuwe auto: je wilt kwaliteit en iets waar je je ook echt lekker warm en cozy in voelt, maar daarnaast wil je ook een heren jas waar je niet als een otter van begint te zweten. Overigens heb je misschien maar één winterjas, in tegenstelling tot veel meer t-shirts. Daarom is het goed om wat meer geld te investeren in een winterjas dan je bijvoorbeeld zou doen voor een shirt of trui. Duurdere jassen zijn vaak gemaakt van betere kwaliteit materialen en gaan daarnaast vaak langer mee.
Houd rekening met lagen onder je jas
Als een winterjas er geweldig uitziet, maar je hebt geen ruimte in de schouders of armen, kun je hem beter direct terughangen. Krapte in deze gebieden is een grote no-no. Zorg er bij het kopen van winterjassen altijd voor dat je voldoende ruimte rond het bovenlichaam hebt. Bij het passen van winterjassen helpt het om voorbereid te zijn door het dragen van verschillende lagen kleding. Een winterjas kan bijvoorbeeld perfect zitten terwijl je hem past met een T-shirt aan, maar veel te krap zijn wanneer je hem draagt met een trui. Een andere optie is om je winterjas een maatje groter te kopen. Een tripje naar bijvoorbeeld de Bijenkorf om je winterjas te gaan passen is dus geen overbodige luxe!
Kies het juiste materiaal
Eddie Bauer leerde in 1936, toen hij de eerste gewatteerde pufferjas uitvond, dat materiaal best belangrijk is in een winterjas. Destijds hadden zelfs outdoor-liefhebbers zoals Bauer geen jassen die zowel waterdicht als geïsoleerd waren. Nadat zijn bovenkleding doorweekt raakte tijdens een winterse vistocht, stierf Bauer bijna aan onderkoeling. Als Google toen had bestaan, dan had hij ongetwijfeld gelijk gezocht naar ‘regenjas heren‘. Het bracht hem echter op het idee voor een gewatteerde, donzen jas. Dons blijft een van de beste materialen voor warmte in de winter. Maar wol en synthetische vulmaterialen werken ook prima. Op het label van een jas staat alles wat je moet weten over de materialen. Overigens kun je best goed materiaal terugvinden in goedkopere jassen. Shop daarom niet altijd puur op merk, maar kijk ook op het etiket wat je koopt. De verschillen zijn vaak enorm.
Vergelijk de ‘vulkracht’ van dons
Koop je een donsjas, dan moet je rekening houden met de zogenaamde ‘vulkracht’. Dit komt in theorie overeen met de kwaliteit van het dons. Dit zegt overigens niet hoe warm een jas zal zijn, maar het zegt wel iets over hoe goed het dons isoleert. Dons met een hoog vulvermogen kan strak worden verpakt en vervolgens weer opzwellen voor maximale warmte. Een jas met een hoge vulkracht is licht van gewicht en je kunt hem gemakkelijk in een gecomprimeerde vorm verpakken zonder warmte te verliezen wanneer je hem weer aantrekt. Dit is de reden waarom high-fill power-jassen zo populair zijn bij outdoorliefhebbers. De vulkracht worden uitgedrukt in CUIN (cubic inch per ounce) = het volume (inhoud) van een ounce dons. Hoe hoger de waarde des te beter de kwaliteit van het dons.
Let op de details
De details van een winterjas zijn soms nog belangrijker dan hoe leuk hij eruit ziet. Sommige details spelen een belangrijke rol in hoe warm je het hebt, maar ook hoe lang de jas meegaat. Een jas met een ritssluiting in plaats van knopen beschermt je bijvoorbeeld veel beter tegen de koude winterlucht. Een jas met een hoogwaardige ritssluiting gaat ook langer mee en heeft minder reparaties nodig. Een jas met een flap die de rits bedekt, is zelfs nóg beter in het vasthouden van warmte. Trekkoorden aan de onderkant of een taille in de jas helpen ook om de warmte vast te houden, en met (nep)bont afgezette capuchons zorgen weer voor extra warmte rond je gezicht. Kortom: er is genoeg om op te letten!