Als je gewond bent geraakt bij een ongeval dat door een ander is veroorzaakt, dan heb je meestal recht op een geldelijke vergoeding, ook wel smartengeld genoemd. Ook niet-fysieke problemen worden in sommige gevallen vergoed. Hoeveel je ontvangt, hangt af van verschillende factoren.
Financiële schade
Economische schade, ook wel geldelijke schade genoemd, heeft betrekking op gemaakte of misgelopen kosten, waarop men een nauwkeurig geldbedrag kan rekenen. De twee belangrijkste soorten economische schade bij een ongeval zijn medische kosten en gederfde lonen.
Medische kosten kunnen bestaan uit: de kosten van het ziekenhuisbezoek, spoedbehandelingen, ziekenhuiskosten, kosten van medische hulpmiddelen en kosten van revalidatie en fysiotherapie. Ze kunnen zelfs de verwachte toekomstige medische kosten bevatten, voor de tijd die je artsen schatten dat je nodig zal hebben om van het ongeval te herstellen.
Loonverlies geeft de tijd weer dat je niet werkt vanwege het letsel. Gederfde lonen kunnen bonussen, overuren, omscholing van een baan en verlies van verdiencapaciteit omvatten. Je kunt zelfs een vergoeding ontvangen voor lonen die je in de toekomst verwachtte te verdienen.
Smartengeld bij immateriële schade
De vergoeding die je bij dergelijke ongevallen ontvangt, noemen we smartengeld. In het kort samengevat is smartengeld die je ontvangt wanneer je ‘onherstelbare schade’ hebt opgelopen. In de meeste gevallen is dit niet-tastbare schade en heeft dit vrijwel altijd te maken met zaken als:
– Lichamelijke pijn
– Last van belemmeringen die ontstaan door uw letsel
– Verdriet
– Neerslachtigheid
– Depressie
– Angst- en paniekaanvallen door trauma
– Aantasting lichamelijke integriteit
– Verminderde levenslust door een verminderde levenskwaliteit
Zoals je ziet zijn dit stuk voor stuk vormen van schade die niet te meten zijn. Pijn is immers voor iedereen verschillend. Dit zorgt ervoor dat deze zaken ook per persoon worden beoordeeld. Naast naar uw persoonlijke situatie, kijken belangenbehartigers ook naar eerdere uitspraken van rechters in vergelijkbare zaken. Dit wordt ook wel jurisprudentie genoemd.
Niet-economische schade is dus niet zo gemakkelijk te berekenen, maar net zo legitiem. Ze hebben betrekking op factoren als pijn en lijden, ongemak, lichamelijke beperkingen, misvorming en emotionele nood en mentale angst. Niet-economische schade omvat ook zaken als comfort, de samenleving, genegenheid, intimiteit, het vermogen om seksuele relaties aan te gaan, met je kinderen te kunnen spelen en andere immateriële kwaliteit van leven waar we niet vaak aan denken totdat we gewond zijn. Niet-economische schade kan aanzienlijk zijn en vormt vaak het grootste deel van de toegekende schadevergoeding bij een ongeval.
Wat te doen bij letsel- of immateriele schade?
Ben je zelf het slachtoffer van een ongeval? En is dit ongeval (deels) veroorzaakt door de tegenpartij? Dan kom je vaak in aanmerking voor smartengeldvergoeding. Een simpele zoektocht op Google biedt je tal van partijen die je hierbij kunnen helpen.