In de categorie ‘zaken waar je waarschijnlijk niet over nadenkt maar die wél heel belangrijk zijn’, gaan we het vandaag hebben over het klimaat van je woning. We brengen gemiddeld 92% van onze tijd binnenshuis door, wat de kwaliteit van ons binnenklimaat erg belangrijk maakt. Een slechte luchtkwaliteit leidt namelijk tot een afname van zowel de gezondheid als de productiviteit voor alle thuiswerkers anno 2020.
Waar we vroeger nog massaal op de velden werkten, werkt de moderne mens tegenwoordig steeds vaker binnenshuis. Om te allen tijde een goede luchtkwaliteit en een aangenaam binnenklimaat te garanderen, worden gebouwen daarom steeds meer uitgerust met intelligente binnenklimaatbeheersingssystemen – voor meer comfort en een betere energie-efficiëntie. Maar wat nou als je thuis dezelfde climate control wilt als in je bedrijfspand (met een iets groter budget)? Nou, ook dan zijn er gelukkig opties.
Optie 1: open je ramen!
Wat dacht je bijvoorbeeld van het laten luchten van je huis? Ja, het kan soms zo simpel zijn als het openen van je ramen. Toegegeven, als het buiten koud is, dan is het instinct om alle ramen en buitendeuren gesloten te houden. Hierdoor blijft de koude lucht buiten en blijft de temperatuur van de binnenlucht comfortabel. Het sluiten van de ramen bespaart daarnaast ook geld op energiekosten. Het nadeel is echter dat dit er tegelijk voor zorgt dat je woning luchtverontreinigende stoffen vasthoudt, en de realiteit is dat de lucht buiten meestal frisser is dan binnenlucht. Anders gezegd: de binnenlucht is vaak meer vervuild dan de buitenlucht.
De luchtkwaliteit binnenshuis wordt volgens gezondheidsinstanties als een van de grootste zorgen op het gebied van de gezondheid van het milieu beschouwd. Daarom stellen de experts voor om het hele jaar door een raam of twee te openen om de vervuiling binnenshuis te verminderen. Maar waar komt al deze luchtverontreiniging binnenshuis vandaan? De lijst met boosdoeners omvat luchtverfrissers, bouwmaterialen, meubels, ongeventileerde kachels, verf, schoonmaakproducten, pesticiden, ovengebruik en meer. Van enkele relatief veel voorkomende luchtverontreinigende stoffen binnenshuis is zelfs bekend dat ze kanker veroorzaken. Ai…
Optie 2: mechanische ventilatie
Ongeacht de tijd van het jaar brengt de gemiddelde persoon ongeveer 90 procent van zijn tijd binnenshuis door, dus het is belangrijk om te proberen de luchtverontreiniging binnenshuis te verminderen. Dit is vooral een must voor huishoudens met gevoelige personen zoals kinderen en ouderen. Frisse lucht in je huis laten stromen is zo simpel als het openen van een raam op dagen van goede luchtkwaliteit, al is het maar voor een paar minuten.
Toch is dit niet áltijd de oplossing. Ja, het vermindert de concentratie van luchtverontreinigende stoffen binnenshuis in je huis, maar soms is dit niet voldoende. Wat dacht je bijvoorbeeld van overlast van de buren? Een ontzettende stank naast de deur, of misschien wel een fijne onderbuurman die zijn muziek nét te hard heeft staan. Je snapt het al: de ramen openen is dan geen pretje. In sommige gevallen is mechanische ventilatie misschien wel de betere optie. Tip: kijk eens naar Strooming, dé expert op gebied van geluid-, geur- en luchtonderzoek.
Voel je gelukkiger
Omdat frisse lucht je mentale welzijn kan stimuleren, moet je zoveel mogelijk frisse lucht naar binnen halen om je gelukkiger te voelen. Ditzelfde principe is van toepassing op sombere werkplekken en onderwijsvoorzieningen. Begin dus sowieso eens met het open zetten van ramen, en kijk daarna eens of je het misschien nóg efficiënter wilt aanpakken