Hoor je je vrouw net iets te vaak zeggen dat je toch eens met die vriend van je naar de sportschool moet gaan? Dan is het óf tijd om eens wat meer te sporten, of om gewoon eens wat beter op je eten te letten. Een dieet dat de laatste paar jaren enorm in populariteit is geklommen, is het eiwitdieet. Het speerpunt van een dergelijk dieet is dat je plezierig afvalt zonder aan hongergevoel te lijden. Het eiwitdieet focust zich – zoals de naam al doet vermoeden – op eiwitten, die buitengewoon belangrijk zijn voor een gezond en slank lichaam. Lees hier waarom het eiwitdieet werkt!
“Het eiwitdieet maakt het mogelijk vele kilo’s af te vallen zonder te crashen”
Enorm veel mensen slagen erin om met een eiwitdieet vele kilo’s af te vallen. Ben jij ook op zoek naar een manier om op een gezonde manier af te vallen? Overweeg dan zeker eens een eiwitdieet, ook wel proteïnedieet genoemd. De eiwitrijke voeding binnen het eiwitdieet bevat naar verhouding weinig koolhydraten, maar wel voldoende gezonde vetten.
Hoe werkt een eiwitdieet?
Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en zijn van groot belang om spieren, pezen, organen en vele andere delen van je lichaam aan te maken en goed te laten functioneren. Kortom: eiwitten zijn nodig om uberhaubt in leven te blijven. Het eiwitdieet bestaat uit het eten van hoogwaardige eiwitten, te vinden in vlees, vis, eieren en zuivel zonder toegevoegde suikers. Je leest het al: vegetariërs zullen het iets moeilijker hebben een eiwitdieet te volgen.
Het lichaam heeft de volgende stoffen nodig om goed te kunnen functioneren:
- Eiwitten: de bouwstenen van het lichaam, bedoeld voor spieropbouw en -onderhoud
- Vetten: de brandstof voor het lichaam, maar ook verantwoordelijk voor de bouw van cellen en opname van vitamines
- Koolhydraten: geeft ons energie en is nodig om alledaagse handelingen te kunnen verrichten
Het eiwitdieet volgt het principe dat het lichaam niet teveel suikers en vetten horen binnen te krijgen. Gebeurt dit wel, dan zet het lichaam deze suikers om in vetten, wat weer voor overgewicht zorgt. Een eiwitrijk dieet zorgt ervoor dat het lichaam geen extra reserves aanmaakt, maar de reserves juist gaat verbruiken om vervolgens af te kunnen vallen. Jarenlang is ons geadviseerd dat we zo’n 40 tot 70 procent van onze energie uit koolhydraten moeten halen. Dat is met het eiwitdieet dus uit den boze. Waarom? het zijn namelijk niet de vetten, maar juist de koolhydraten die ons dat speklaagje geven.
Wat eet ik bij het eiwitdieet?
Kies je voor een eiwitdieet, dan is het mogelijk vele kilo’s af te vallen zonder zogenaamd te ‘crashen’. De vuistregel van het eiwitdieet is om bij elke maaltijd minimaal één van de volgende producten te nuttigen:
- Griekse yoghurt
- Magere kwark
- Havermout
- Vlees
- Vis
- Eieren
- Bruine rijst
- Groente zoals spinazie, broccoli of spruiten
Waarom werkt een eiwitdieet?
Wat is nou het verschil tussen een eiwitrijk dieet, of elk ander dieet dat de revue gepasseerd heeft de afgelopen jaren? Het verschil zit hem in de verhoudingen van macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten). Wat blijkt? Vetten en eiwitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in je lichaam langzaam stijgt. Koolhydraten zorgen er daarentegen voor dat deze snel en in grotere mate toeneemt, iets wat cruciaal blijkt te zijn in het verbranden van dat vetlaagje op je buik. Het resultaat van een proteïne dieet is dat de calorieën die je verbrand voor een groot deel uit je lichaamsvet zullen komen.
Variaties van het ‘standaard’ eiwitdieet
Een dieet zo populair als het proteïne dieet, vraagt natuurlijk om verschillende variaties. Denk hierbij aan dieten als het Dukan dieet of het dokter Frank dieet. Ook het Pronokal dieet van Bart de Wever is er een om je eens in te verdiepen. Met de Pronokal methode wordt een klant als een patiënt benaderd en raakt de patiënt onder medische begeleiding zijn overgewicht kwijt. Het grote verschil is dus dat er bij dit dieet ook medische begeleiding aanwezig is.