Sommige fantaseren over ‘verboden seks’, anderen doen het gewoon. Denk hierbij aan seks op locaties waar dat helemaal niet mag, vreemdgaan of andere zaken die in de taboesfeer liggen. Uit een onderzoek van condoomfabrikant Durex blijkt zelfs dat 50 procent van de ondervraagden wel eens seks heeft gehad in de auto en 31 procent in het park. Maar waarom is die verboden vrucht nou juist zo lekker? Volgens onderzoekers is het héél normaal.
Spanning
“Het heeft allemaal met spanning te maken”, zegt seksuologe Sanderijn van der Doef. “Iets dat verboden is, is spannend om te doen. Het geeft een gevoel van avontuur en schept een band. Mensen die van spanning houden zijn er eerder vatbaar voor. Zij zijn op zoek zijn naar de volgende thrill, klaar voor het avontuur. Maar er zijn ook mensen die het ‘laten gebeuren’ en de schuld geven aan de omstandigheden: Ik was er niet naar opzoek, het gebeurde gewoon! Is dan vaak het argument.”
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld personen die vreemdgaan. Zo is een van de redenen van vreemdgaan verveling met hun partner, maar toch is het ook de spanning en opwinding die ze vinden bij een minnaar of minnares wat ervoor zorgt dat ze overstag gaan. “Mannelijke lichamen hebben nood aan seks. Ze gaan niet vreemd omdat ze hun partner niet graag (genoeg) zien, maar gewoon omdat ze (meer) seks willen. Mannen die vreemdgaan, hebben het beste van twee werelden’, klinkt het fijntjes in zijn nieuwe boek ‘The Monogamy Gap: men, love and reality’, vrij vertaald als ‘De monogamiekloof: over mannen, liefde en de realiteit.
“Vrijen is lust, vrijen is plezierig. De ‘verboden vrucht’ veronderstelt schuld, een negatief gevoel. Waarom seks in een donker hoekje? Belangrijker is mysterie, daarmee houd je liefde en verlangen in stand.”
‘Mysterie is belangrijk’
Canadees psycho- en seksuoloog Yvon Dallaire geeft een positieve draai aan ‘verboden seks’: “Vrijen is lust, vrijen is plezierig. De ‘verboden vrucht’ veronderstelt schuld, een negatief gevoel. Waarom seks in een donker hoekje? Belangrijker is mysterie, daarmee houd je liefde en verlangen in stand. We verlangen immers naar wat we nog niet bezitten en dat kan ook in een relatie. Intimiteit is immers anders dan versmelting. Zolang je autonoom blijft, kun je altijd met passie en spanning naar elkaar blijven verlangen.”
Maar wat is nou eigenlijk het grote probleem en waarom kunnen we ons niet gewoon bedwingen? Socioloog Eric Anderson noemt het simpel: “Omdat we erg slecht zijn in het bedwingen van onze wil. We willen geen chocolade eten, maar doen het toch, voelen ons schuldig, zeggen dat we het nooit meer gaan doen… en doen het toch. Dat is met ontrouw net hetzelfde.”
Seksuele vrijheid
Volgens Anderson de beste oplossing? Een open relatie. “Emotionele intimiteit is het echte gevaar voor een relatie, niet een slippertje van een uurtje met een vreemde ontmoet op café. Je kan nooit garanderen dat je partner niet elders een (nieuwe) liefde vindt. Ze controleren en tegenhouden om dat te voorkomen, is echter een slecht idee: het maakt dat ze je willen verlaten. Het is beter om een emotioneel open relatie te hebben, en misschien seksueel ook.”