Het grote publiek is zich de laatste jaren steeds meer bewust van voedselintoleranties en -gevoeligheden. Voedselintoleranties zijn niet hetzelfde als voedselallergieën, maar ze kunnen wel vergelijkbare gevolgen hebben. Iemand met een pinda allergie zal bijvoorbeeld waarschijnlijk een negatieve reactie vertonen op het eten van pinda’s; iemand met een pinda intolerantie kan zich echter ongemakkelijk voelen na het eten van pinda’s, maar zal geen anafylaxie (die enge daling van de bloeddruk) ervaren. Als je vermoedt dat je misschien een voedselintolerantie hebt, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een huisarts. We hebben de 3 meest voorkomende intoleranties voor je op een rijtje gezet!
Gluten Intolerantie
Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende graansoorten, waaronder tarwe, rogge en gerst. De meest voorkomende vorm van glutenintolerantie is coeliakie, die optreedt wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op gluten door de dunne darm aan te vallen. Hoewel coeliakie een ernstige aandoening is die een glutenvrij dieet vereist, ervaren sommige mensen mildere gluten intolerantie symptomen. Deze kunnen bestaan uit winderigheid, een opgeblazen gevoel, pijn en diarree na het eten van voedsel dat gluten bevat. Glutenintolerantie kan worden vastgesteld met een bloedtest en een darmbiopsie.
Lactose Intolerantie
Lactose intolerantie is een spijsverteringsstoornis die het gevolg is van een tekort aan het enzym dat nodig is om lactose, de belangrijkste suiker in melk, af te breken. Symptomen van lactose intolerantie zijn een opgeblazen gevoel, buikkrampen en diarree. Lactose intolerantie kan worden gediagnosticeerd met een bloedtest, hoewel het vaker voorkomt bij volwassenen dan bij kinderen. Volwassenen met lactose intolerantie kunnen kleine hoeveelheden melk verdragen. Lactose intolerantie kan worden aangepakt door zuivelproducten te vervangen door lactosevrije alternatieven.
Histamine intolerantie
Een histamine intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam te veel histamine produceert. Histamines zijn een groep natuurlijke chemische stoffen die door het lichaam worden geproduceerd als onderdeel van het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij de bescherming van het lichaam tegen ziekteverwekkers en het reguleren van ontstekingsreacties. Bij mensen die histamine intolerant zijn, reageert het immuunsysteem abnormaal op deze stoffen, waardoor ze zich in het lichaam ophopen. Het gevolg is dat de cellen die de wanden van de bloedvaten bekleden zich verwijden, waardoor ontstekingen ontstaan en mogelijk vocht wordt vastgehouden. Dit kan leiden tot andere problemen zoals hartritmestoornissen, congestief hartfalen en oedeem (vochtretentie). De meeste histamine vind je in onder andere tomaten, spinazie en bietjes, avocado, varkens- en lamsvlees, wild, cider, bier en wijn.